első tudósítás, avagy bevezetés Belgiumba!

'Ne álmodd az életed, hanem éld az álmaidat!'

Ha érdekel milyenek az esős, ámde annál érdekesebb hétköznapok és hétvégék Belgiumban, milyen egy sportszakmai gyakorlat a rekreáció világában és az ösztöndíj programok hogyan működnek, kíváncsi vagy hogyan lehet jobbnál jobb ételeket főzni, sütni allergiával élőknek és szereted a sportokat is akkor a legjobb helyen jársz. :)

Öt hét telt el itt létem óta, így hát nem kevés dolgot kell bepótolnom, leírnom ide Nektek. Azt már minden bizonnyal tudjátok, hogy ez a blog oldal az Erasmus+ kiválasztott külföldi tudósítói pályázata miatt jött létre. :)

Rövid áttekintést írok most le, s ahogy telik az idő mindig lesz mit levezessek és elmeséljek, ugyanis itt minden nap egy kaland.

2016.01.30-án érkeztem meg Oudenaardeba, ahol bizony a nap nem süt mindennap. Nehéz volt megszokni az esős időjárást, de egy pár gumicsizma és egy nagypapámtól kapott kék esőkabát és persze a szivárvány örömet nyújt az esős napokon (a jager sör után :P ) . Most is éppen szakad az eső, mintha dézsából öntenék; ilyenkor nem sok kedve van az embernek biciklire ülni, de olykor muszáj. Szerencsére ma vasárnap van, a boltok itt is zárva vannak és dolgozni nem kell. Különben a hátamon kopognának a jégdarabok, ugyanis Dániához hasonlóan, szerencsére itt is nagyon sokan közlekednek biciklivel edzésre, munkába és iskolába egyaránt. Imádom, hogy mindenhova biciklivel megyek én is; otthon Magyarországon is sokat közlekedem kétkerekűn, de más távokat kell megtenni és pechemre a hegy tetején lakom. Itt viszont (jó pont Belgiumnak) többnyire lapos fennsíkon vagyunk, habár megtaláltuk az egyetlen kicsit dimbes-dombos táját az országnak. :D Ugyanakkor biztonságosan kiépített bicikli utak vannak mindenhol, legyen az kis utca, főút vagy autópálya.

Nem telt el 6 nap és már az átmeneti kézilabda csapatom edzéseit látogattam meg Gentben. Igazi kaland volt külföldi városból másik idegen városba utazni, ahol még előtte soha nem jártam. Az első alkalmak mindig kifejezetten kalandosak voltak, de kedves emberek segítették utamat buszon, vonaton. A genti Don Bosco Team a másodosztályú csoport vezető pozícióján áll, így abszolút jó helyre kerültem. :) Nagyon hálás vagyok nekik, Joskenak és Jo edzőnek, hogy rábólintottak és szívesen fogadtak a Csapatban, a lányokról nem is beszélve. :)

A délelőttök a nyelviskolával telnek, ahol apróbb kalamajka után az első szint 8. leckéjénél csatlakozhattam, így kicsit megnehezítve a holland nyelv elsajátítását. Az akadályokat azóta is jól veszem, de rengeteget kell tanulnom, de meg lesz az eredménye. Május végéig az alapszint végére érünk, utána pedig ha minden úgy alakul kitűzöm magam elé a középfokú nyelvvizsgát.

Iskola után kötelező ebédidő fél egytől fél kettőig. Majd munka délután 5-6-7-ig. Most sajnos még nincs igazán jó idő és kalandpark főszezon, így sok időt töltünk a karbantartással, a háttérmunkálatokkal, de azoknak is megvannak az eredményei, melyek gyönyörű látványt tárnak elénk a cég területén. Azonban szerdán és pénteken délután a mászóklubban már hospitálásként betekintést és gyakorlatot nyerhetünk, hogyan is kell később nekünk ezeket a feladatokat végezni. Alig várom, hogy csoportról csoportra pörögjek, óráról órára, kihívásról kihívásra. Addig is ha kedvet kapnátok a Facebook-n és ezen a címen: http://theoutsidervlaamseardennen.be/nl/ megnézhetitek milyen is az én belgiumi munkahelyem. Későbbiekben pedig személyes beszámolókkal is gazdagítom az oldalt.

A nap végét pedig edzéssel zárom.Minden csütörtökön focizni megyünk Ronse-ba a munkatársakkal; kedden és péntekenként kézilabda edzések vannak, míg a többi napokon futással vagy konditermi edzéssel töltöm ki a 24 órát. Tökéletes összhang, pont mint otthon. Utána pedig a lakótársakkal, munkatársakkal, barátokkal iszunk egy pohár bort, mikor hogy lazítunk, bulizunk, zárjuk a napokat, hétvégéket.

Elöljáróban most ennyi, hamarosan jelentkezem a mindennapokról történetekkel, képekkel és videókkal, s további részletesebb beszámolókkal. :)